Nyheder fra Energipark Vestsjælland

31. januar 2025

MEDLEM AF GØRLEV ERHVERVEnergipark Vestsjælland er medlem af Gørlev Erhverv.

„Gennem vores medlemskab med Gørlev Erhverv ser vi frem til at udnytte den viden og synergier der er i lokal området‟ udtager direktør Thomas Østergaard Jørgensen, Energipark Vestsjælland og fortsætter „vi forventer, at der bliver indgået forskellige samarbejdsrelationer i forbindelse med byggeriet og driften af anlægget‟.

Energipark Vestsjælland har allerede være i dialog med lokale virksomheder om levering af deres restprodukter til energiparken – restprodukter der i dag bliver transporteret langt.

„Symbiosen bliver værdifyld gennem lokale samarbejdsaftaler, der både gavner klimaet og økonomien‟ fremhæver Thomas Østergaard Jørgensen og supplere „Det giver rigtigt god mening – derfor er vi også blevet medlem af Gørlev Erhverv‟.

 

22. januar 2025

„Der skal sættes flere biogasanlæg op både herhjemme og i EU, hvis man skal nå målet om mere grøn gas i Europa, der potentielt kan gøre os fra af russisk gas‟ udtaler enhedschef i Energistyrelsen.

Læs artiklen her (betalingsside):

https://energiwatch.dk/Energinyt/biogas/article17830482.ece

 

21. januar 2025

STOR INTERESSE FOR BIOENERGI OG GRØN TREPART – OG EN MINISTER I ‚DEN VARME STOL‛

Energipark Vestsjælland var i går vært for et velbesøgt arrangement rette mod planteavlere på Vestsjælland med emner indenfor Bioenergi og Grøn Trepart.

„Opgaven i Den Grønne Trepart er kompleks – men lad os alligevel løse den klogt og ordenligt‟ citat NIRAS.

Der var spændende indlægsholdere til arrangementet:

Peter Mejnertsen, Velas gav sit bud på fremtidens afgrøder med fokus på Bioenergi samt konsekvenserne for næringsstoffer, CO2 m.v. Peter Mejnertsen udtalte; „Den enkelte ejerleder må gøre op med sig selv, hvilket fremtidige landbrug ejerlederen ønsker at have‟ under henvisning til opgaverne i Den Grønne Trepart.

Steffen Michael Thomsen og Mette Bjelke, NIRAS gav et indblik i de forandringer som særligt store jordbisiddere skal forholde sig til i Den Grønne Trepart. Steffen Michael Thomsens budskab var blandt andet; „Vi er på alle måder i en brydningstid, hvor store forandringer er uundgåelige. Vælg din vej, undersøg grundigt dine potentialer, ræk ud og skab samarbejdet lokalt, med offentlige myndigheder, vandværker og alment nyttige fonde. Ikke at handle bliver også et valg‟.

Minister Jacob Jensen, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri opfordrede til samarbejde – som udtrykt i grundlaget for Trepartsaftalen – og tog flere opfordringer med hjem til at løse de problemer der giver benspænd for en hensigtsmæssig udvikling.

Pernille Blach Hansen, NIRAS udtalte efter arrangementet; „Det ER muligt at koble de mange målsætninger i treparten; Klima, vandmiljø, natur, dyrkning og vedvarende energi. Nye samarbejder skal etableres, og vi ser NIRAS som en oplagt og kompetent sparringspartner og brobygger mellem de mange interessenter i landskabet‟.

Energipark Vestsjælland vil gerne være generation for at bringe viden til energiparkens primære samarbejdspartnere, hvorfor vi er rigtig glade for den store interesse, der var for arrangement i Ubby ved Kalundborg‟ udtaler Thomas Østergaard Jørgensen, Energipark Vestsjælland og fortsætter „Der er mange dagsordner i spil for landbruget, men vi tror på, at landbruget ikke er problemet men en del af løsningen‟.

16. januar 2025

KALUNDBORG SOM INTERTIONAL BIOTEK KOMMUNE

Et nyt samarbejde mellem en bred kreds af industri- og uddannelsespartnere sikrer, at der investeres i at styrke uddannelse, forskning og innovation inden for biobaseret produktion og biosolution i Kalundborg.

Novo og Novo Fonden bidrager tilsammen med kr. 320 mio. til investering i udvikling af undervisnings- og uddannelsesmiljøet indenfor biobaseret produktion og biosolution i Kalundborg.

“Det nye Campus Kalundborg bliver et fyrtårn for uddannelse. Med den vækst der er i Kalundborg-området, med mere end 1000 nye arbejdspladser om året, så kræver det vi kan få fremtidens arbejdskraft til Kalundborg,” udtaler borgmester Martin Damm.

“Det er rigtigt interessant for Energipark Vestsjælland, at vi bor i en kommune der sammen med industrien satser på at blive international førende indenfor biotek og biosolution” fortæller direktør Thomas Østergaard Jørgensen, Energipark Vestsjælland og fortsætter “det bliver helt sikkert en synergi som energisymbiosen i Gørlev både kan nyde godt af men også bidrage til”.

”Vi kender alle det med at have en vild drøm, det er dejligt, det rigtigt fede er så når den vilde drøm omsættes til noget man rent faktisk sætter sig ned og handler på og det er jo det man har gjort her,” udtaler forskningsminister Christina Egelund.
 
Læs mere her:
 
 
 
Kilde og citat: Tv-Kalundborg

13. januar 2025

Sjællandske Nyheder har omtalt energisymbiosen i Gørlev. 
 
Læs artiklen her (kræver abonnement):
 
 

7. januar 2025

 
„Omstillingen til et forøget elforbrug i kombination med hyppigere hybridkrigs-angreb på energiinfrastrukturen sætter i stigende grad spot på behovet for en øget biogasproduktion‟ udtaler brancheforeningen Biogas Danmark og fortsætter „Den grønne gas kan nemlig produceres på basis af lokale ressourcer, lagres i de store danske gaslagre og hentes frem, hvis forbindelser til nabolandene bliver revet over, eller når det er vindstille og gråvejr‟.
 
Læs pressemeddelelsen fra Biogas Danmark her:
 
 
 

6. januar 2025

SKAL DER VÆRE MERE ØKOLOGI – KRÆVER DET BÅDE MERE GRÆS OG MERE BIOGAS

Folketinget har i landbrugsaftalen fra 2021 vedtaget en målsætning om dobbelt så stort økologisk areal i 2030, men ifølge professor Henrik Bjarne Møller, Aarhus Universitets (AU) Institut for Bio- og Kemiteknologi så er der ikke tilstrækkeligt økologisk kvælstof.

„Problemet er, at vi ikke har nok økologisk kvælstof‟ udtaler Henrik Bjarne Møller og fortsætter „Økologien er afhængig af kvælstof, men der er simpelthen ikke nok økologisk kvælstof til at drive den udvikling, der skal til, hvis vi nogensinde skal op i nærheden af at fordoble det økologiske areal. Kløvergræs høstet til biogas er den største kvælstofkilde, der kan drive økologien fremad, men vi skal godt nok til at i gang, hvis vi skal være i mål om cirka fem år‟.

Klima- og miljøgevinster (kilde: Landbrugsavisen):
Biogas er en grøn energikilde, som spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling, idet biometan kan erstatte brugen af fossil naturgas. Andelen af biogas i det danske gassystem var knap 40 pct. i 2023, og allerede i 2030 forventes det danske gasforbrug at bestå 100 pct. af biogas.

Hvis den ambitiøse målsætning skal nås, kræver det at specielt halm og græs vinder langt større indpas i gødningsbaserede eller i rene plantebaserede biogasanlæg.

 

20. december 2024

Selskabet blev stiftet den 1. november 2023 og har i dag afholdt første ordinære generalforsamling.
Alle kapitalejere var repræsenteret på generalforsamlingen. 

4. december 2024

Energipark Vestsjælland har valgt revisorfirmaet Beierholm som selskabets fremtidige revisor repræsenterede ved statsautoriserede revisorer Jens Jørgen Simonsen og Christian Buchwald Nielsen. 

4. december 2024

Energipark Vestsjælland deltog på Biogas Danmarks konference i Vingsted.
 
Formand Søren Pind italesatte ambitionerne og en fortsat udbygning af biogas men også nødvendigheden af, at de fremtidige rammevilår bliver ændret i Danmark, så den grønne omstilling bliver fremmet. 

25. november 2024

HVORFOR ER BIOKUL VIGTIGT FOR LANDBRUGET
 
Hør om biokullets betydning for landbrugets udvikling i explainervideoen fra SEGES Innovation – her:
 
 
SEGES INNOVATION er en uafhængig forsknings- og innovationvirksomhed der arbejder for en bæredygtig landbrugs- og fødevareproduktion.
 
Biokul er et produkt af pyrolyseanlægget, der er en del af Energipark Vestsjælland.

20. november 2024

Københavns Universitet – University of Copenhagen lagde vejen forbi Kalundborg Kommune i denne uge, medbringende et hold internationale Ph.d studerede som på deres Master Class ønskede at høre mere om energisymbiosen i Energipark Vestsjælland med fokus på biogas og CO2 fangst. 

Professor Lone Søderkvist Kristensen havde tilrettelagt, og der var god spørgelyst til energipark projektet og planprocesserne herfor. 

Vi hilser det meget velkomment at de studerende bringes ud i den virkelige verden, hvor de politiske strategier og klimahandlingsplaner aktivt føres ud i livet.

Skal vi nå 2030 målsætningen, skal der fart på!

18. november 2024

DEN GRØNNE TREPART – endelig politisk aftalt
Den Grønne Trepart blev med bred politisk opbakning indgået den 18. november 2024. Energipark Vestsjælland er rigtig tilfredse med trepartsaftalen.

”Den Grønne Treparts aftalen understøtter planerne om etableringen af energiparken på Vestsjælland” udtaler direktør Thomas Østergaard Jørgensen, Energipark Vestsjælland og fortsætter ”Hovedelementerne i energisymbiosen er alle nævnte i aftalen som vigtige bestanddele for løsningen af klimaudfordringerne i landbruget. Derudover er vi rigtige tilfredse med, at der i aftalen indgår en CO2-afgiftsfritagelse for biogas i gasnettet senest fra 2026”.

For Energipark Vestsjælland er det særligt interessant, at aftalen fremhæver områder der indgår i energisymbiosen fordi den simpelhed giver god mening for klimaet og for skabe europæisk uafhængighed af russisk naturgas.

I forbindelse med den politiske vedtagelse af Den Grønne Trepart udtaler formand Søren Pind, Biogas Danmark; ”Man kommer ganske enkelt ikke udenom biogas, hvis man vil opnå en bæredygtig produktion fødevareproduktion, uanset om den er animalsk eller plantebaseret. Der er i alle forsyningskæder betydelige mængder restprodukter, som biogasanlæggene kan udnytte til at recirkuleringen af næringsstoffer og fortrængningen af fossil russisk naturgas”.

Pyrolyse-teknologien er direkte nævnt i aftalen og kombineret med Regeringens tidligere offentliggjorte Pyrolysestrategi, så er pyrolyse et centralt værktøj til at nedbringe CO2-udledninger fra landbruget.

Med aftalens fokus på pyrolyse og biogent kul er der udsigt til samlet DKK 10 mio. i investeringer til udvikling og implementering af klimatiltag og -teknologi indenfor området.

Brancheorganisationen Biogas Danmark roser aftalen:

https://www.biogas.dk/stor-ros-til-partierne-bag-trepartsaftalen/?_gl=1*1eoip5r*_ga*MTU3Mzc0ODY3OC4xNzMyMjI5OTM2*_up*MQ..*_ga_3JBKTK2CY7*MTczMjIyOTkzNS4xLjEuMTczMjIyOTkzOC4wLjAuMA..

14. november 2024

Energipark Vestsjælland støtter op om branchens aktiviteter. Biogas Danmark er branchens talerør, men formidler tillige viden til medlemmerne og skaber værdifulde netværk. 

Vi har derfor meldt os ind i brancheorganisationen Biogas Danmark. 

11. november 2024

Energipark Vestsjælland og det rådgivende ingeniørfirma NIRAS har holdt det første møde med administrationen i Kalundborg Kommune. 

„Vi har haft et rigtigt godt møde med administrationen i Kalundborg Kommune sammen med vores rådgivere fra NIRAS‟ udtaler direktør Thomas Østergaard Jørgensen, Energipark Vestsjælland og fortsætter „Det er åbenlyst, at der var en stor professionalisme på begge sider af bordet, hvilket tegner godt for en god proces‟. 

Planprocessen er nu i gang. 

25. oktober 2024

Energipark Vestsjælland har indgået en aftale med det rådgivende ingeniørfirma NIRAS om at sikre en professionel proces med Kalundborg Kommune mod myndighedstilladelsen for energiparken.   

7. oktober 2024

Regeringen sætter kul på landbrugets grønne omstilling, og har i dag præsenteret en ny strategi og arbejdsprogram for at accelere udviklingen af pyrolyse. 

I denne forbindelse udtaler ledende partner i CIP Fonden Charlotte Jepsen:

„Det er helt afgørende for, at der bliver opført nye pyrolyseanlæg og kan lageres biokil i landbrugsjorden i fremtiden. Når rammerne er på plads, er det vores vurdering, at kapaciteten relativt hurtigt kan skaleres‟ og fortsætter

„Potentialet for biokul bliver kun større på længere sigt. En succesfuld omstilling af landbruget er afgørende for den grønne omstilling i Danmark og kan desuden virke som inspiration for andre landes klimaindsats, og give eksportmuligheder for danske virksomheder‟. 

Til stede for offentliggørelsen af regeringens nye strategi og arbejdsprogram for pyrolyse var hele 3 ministre – Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, Landbrugsminister Jacob Jensen og minister for Grøn Trepart Jeppe Bruus. Større commitment ses næppe. 

„Ny pyrolysestrategi – et vigtigt skridt for klimaet og landbruget‟ udtaler minister Jacob Jensen og forsætter „Biokul er et supervåben mod CO2! Det hjælper med at fjerne CO2 fra atmosfæren og er en vigtig del af den grønne omstilling i landbruget‟.

Læs pressemeddelelsen fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet her:

https://www.kefm.dk/aktuelt/nyheder/2024/okt/omstilling-af-landbruget-regeringen-er-klar-med-naeste-skridt-for-klimaredskab

19. september 2024

„Planerne om at bygge en biogen energipark i Gørlev i Nordvestsjælland kan nu gå videre, efter at Kalundborg Kommune har givet planerne grønt lys‟ – Effektivt Landbrug.

Tænketanken CONCITO roser planerne i Kalundborg Kommune.

„Biogas rykker noget i sig selv, men når man kombinerer det med biokul (red Pyrolyse), så rykker det endnu mere, og potentielt set kan det rykke en hel del‟ udtaler senioranalytiker Tavs Nyord, CONCITO og fortsætter „Landbrugets klimaregnskab bliver bedre, men samfundets klimregnskab bliver også bedre, fordi vi får CO2 fra atmosfæren‟.

Læs artiklen i Effektivt Landbrug:

https://effektivtlandbrug.landbrugnet.dk/artikler/energi/105393/pyrolyseplaner-faar-groent-lys.aspx

18. september 2024

En enig kommunalbestyrelse besluttede, at planprocessen kan igangsættes for etablering af energiparken ved Gørlev. 

Der skal i planprocessen ske inddragelser er borgerne og afholdes borgermøder.

Energipark Vestsjælland ønsker en stor åbenhed og inddragelse i og om projektet. 

Er der tvivl, bekymringerne, spørgsmål eller ønsker til projektet, så kan de rettes til os på mail: info@epv.dk

 

 

16. september 2024

„Pyrolyse er en teknisk og økonomisk effektiv klimateknologi og en central del af Danmarks klimaplan, støttet af CONCITO, Svarer-udvalget og Klimarådet. 

-Globalt står pyrolyse for 90% af al leveret CO2-fangst og lagring til dato. 

-Pyrolysevirksomheder får kun tilskud, efter CO2 er fanget og lagret med udstedelse af kulstoffjernelsescertifikater.

– Der er fem kommercielle anlæg i drift eller under installation og syv anlæg i pipeline.

– Danmark er førende inden for pyrolyse, og teknologien kan skabe jobs i landdistrikter uden store strukturændringer.

– Pyrolyse kan bidrage både nationalt og globalt, herunder i udviklingslande, og sikrer Danmark en førerposition indenfor grøn teknologi.‟

Kilde: Pyrolyse Danmark

Læs artiklen i Klimamonitor hvor Pyrolyse Danmark svarer på kritik fra Rådet for grøn omstilling:

https://klimamonitor.dk/debat/art10068666/Pyrolyse-er-en-effektiv-klimateknologi-der-er-klar-til-opskalering?fbclid=IwY2xjawFWf5ZleHRuA2FlbQIxMQABHTYrBmpe5u-zosXZMKkBnwluPokQRR0dGi2oHX21Vcl7BNoaqdOx86JurA_aem_Ci3uXS2xhyYdP2rqeVFIsg

5. september 2024

På Teknik- og Miljøudvalgsmødet var ingen imod igangsættelse af planprocessen, men et parti ønskede igen at hæve beslutningen til Kommunalbestyrelsesmødet den 18. september 2024.

30. august 2024 

SEGES afholder et webinar den 11. september 2024 kl. 9 – 9.30, hvor du opnår en baggrundsviden om, hvordan kulstof i afgrøderester omsættes og stabiliseres i jorden. 

Du kan tilmelde dig her:

https://www.seges.tv/live/103802947/join

 

Kommunalbestyrelsen har på foranledning af Økonomiudvalget sendt ansøgningen om igangsættelsen af myndighedsbehandlingen tilbage til Teknik- og Miljøudvalget. 

Efter dialog med administrationen har Energipark Vestsjælland lavet en opdatering af ansøgningsmaterialet, der blev indsendt første gang i november 2023. Vi forventer, at beslutningen bliver truffet på mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 5. september 2024. 

29. august 2024 

Nyt Ministerium for Grøn Trepart.

„Vi skal have skabt mere plads til naturen, biodiversiteten og de vilde dyr. Vi skal have omlagt vores arealer og rejst mere skov. Vi skal beskytte vores livsvigtige grundvang og kyster langt bedre. Og vi skal reducere vores CO2-udledninger.‟ citat formand Birgit S. Hansen, KL’s Klima- og Miljøudvalg.

De nye teknologier herunder Pyrolyse er omtalt mange gang i den grønne trepartsaftale „Aftale om et grønt Danmark‟ – helt nøjagtig er Pyrolyse nævnt 22 gange og Biokul er omtalt 14 gange. 

Uddrag fra Aftale om et grøn Danmark (juni 2024):

„Pyrolyseteknologien kan bidrage væsentligt til at indfri Danmarks klimamål i 2030 og vil kunne spille en helt central rolle i at understøtte regeringens ambition om klimaneutralitet i 2045.

„Potentialet for negative udledninger ved lagring af biokul frembragt ved pyrolyse er betydeligt.‟

Energipark Vestsjælland: „Med et ministerium og en minister tror vi, at der kommer et nødvendigt fokus på et grønnere Danmark. Pyrolyse er en væsentlig del af den grønne symbiose i Energi Vestsjælland.‟

Læs artiklen fra KL her:

https://www.kl.dk/forsidenyheder/2024/august/kl-roser-regeringen-for-nyt-ministerium-for-groen-trepart

28. august 2024 

Kommunalbestyrelsen har på foranledning af Økonomiudvalget sendt ansøgningen om igangsættelsen af myndighedsbehandlingen tilbage til Teknik- og Miljøudvalget. 

Efter dialog med administrationen har Energipark Vestsjælland lavet en opdatering af ansøgningsmaterialet, der blev indsendt første gang i november 2023. Vi forventer, at beslutningen bliver truffet på mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 5. september 2024. 

23. august 2024 

Direktør Thomas Østergaard Jørgensen har udtalt sig til Effektivt Landbrug i forbindelse med at Kalundborg Kommune skal tage stilling til igangsættelse af planprocessen for energiparken. 

Læs artiklen her (betalingsside):

https://effektivtlandbrug.landbrugnet.dk/artikler/energi/104573/skal-tage-stilling-til-nyt-stort-energianlaeg.aspx

 

20. august 2024

AgriWatch har skrevet om etableringen af energiparken. 

Læs artiklen her (betalingsside):

https://agriwatch.dk/Nyheder/Industrien/article17367514.ece

19. august 2024

Se indslaget fra TV2 Øst her:

Planer om ny stor energipark møder jubel fra lokalråd | TV2 ØST (tv2east.dk)

Der er tillige udtagelser fra Gørlev og omegn Lokalråd og tænketanken CONCITO.

8. august 2024

På Teknik- og Miljøudvalgsmødet var ingen imod igangsættelse af planprocessen, men et parti ønskede at hæve beslutningen til Kommunalbestyrelsesmødet den 28. august 2024. Det blev foreslået, at borgerne løbende bliver inddraget. 

2. august 2024

Der er ansøgt om, at planprocessen skal starte op for etablering af energiparken, hvilket er på dagsorden den 8. august 2024 i Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune. Her skal politikkerne i udvalget skal gives tilladelse til, at planprocessen kan gå i gang.

24. juni 2024

Regeringen og den grønne trepart (Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Metal, Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, Fødevareforbundet NNF og Kommunernes Landsforening) indgår en aftale om en omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen med indsatser der vil reducere sektorens udledning af drivhusgasser og bidrage til at indfri Danmarks 2030-klimamål samt sikre bedre vilkår for natur, biodiversitet, vandmiljø og drikkevand. 

Hovedindholdet i ‚Aftale om et grønt Danmark‛:

  • Reduktion af drivhusgasser frem mod 2030
  • En CO2-afgift på udledning fra husdyr
  • En tilbageførsel af provenuet til erhvervet
  • Etablering af Danmarks Grønne Arealfond – aktiviteter for omtrent DKK 40 mia. 
  • Rejsning af 250.000 ha skov
  • Udtagning af 140.000 ha kulstofholdige lavbundsjorder
  • Mindst 20% beskyttet natur
  • Tilskudsordning på DKK 10 mia. frem mod 2045 til lagring af BIOKUL produceret ved PYROLYSE
  • Paradigmeskifte ved kvælstofindsatse, hvor arealomlægning er hovedmotoren.

Etablering af pyrolyseanlæg o.l. er et af hovedelementerne i den grønne trepartsaftale. Aftalen skal vedtages i folketinget i efteråret 2024. 

 

4. juni 2024

Der er afholdt møde med Gørlev og omegns Lokalråd for en orientering om planerne for etablering af Energiparken samt en drøftelse af samspillet med lokalbefolkningen. Det blev besluttet, at der holdes et nyt møde, når selskabet har fået kommunens godkendelse til at arbejde mod en myndighedsgodkendelse af projektet.

21. februar 2024

For at Danmark kan opfylde målet om 70 pct. drivhusgasreduktion i 2030 og det langsigtede mål om klimaneutralitet, er det nødvendigt, at alle brancher bidrager med at nedbringe deres udledning af drivhusgasser.

På den baggrund fremlægger Ekspertgruppen for en grøn skattereform i dag tre hovedmodeller for en ny og ensartet CO2e-afgift på landbruget. Modellerne har det til fælles, at de skønnes at kunne indfri målene i 2030 og lægge fundamentet for en langsigtet klimaregulering på vej mod klimaneutralitet i 2045.

Ekspertgruppen „Svarerudvalget‟ vurdere pyrolyse som en teknologi med potentiale til at bidrag til opnåelse af Danmarks klimamål. Pyrolyse er en proces, hvor biomasse og andre organiske materialer opvarmes til fravær af ilt, hvilket resulterer i produktion af bioolie, biokul og pyrolysegas. Denne proces kan have flere positive effekter på klimamålene:

Reduktion af CO2-udledning:

Biokul, som er et af pyrolyseprodukterne, kan anvendes som jordforbedringsmiddel. Når det inkorporeres i jorden, fungerer det som stabil form for kulstoflagring, hvilket bidrager til langsigtet fjernelse af CO2 fra atmosfæren.

Energieffektivitet:

Pyrolyse kan omdanne affaldsprodukter og biomasse til brugbare energikilder som bioolie og pyrolysegas, som kan erstatte fossile brændstoffer. Dette reducerer afhængigheden af fossile brandstoffer og mindsker de samlede drivhusgasemissioner.

Affaldshånderinge:

Teknologien kan bidrag til bæredygtig affaldshåndtering ved at omdanne landbrugsaffald og andre organiske restprodukter til energi og biokul. Dette mindsker miljøbelastningen fra affald og fremmer cirkulær økonomi.

10. januar 2024

CIP Fonden udgiver rapporten ‚Vejen til effektiv CO2 lagering med biokul‛. Uddrag fra forordet:

„Landbrugsaftalen fra 2021 forudsætter, at hovedparten af landbrugets CO2-reduktioner realiseres gennem nye teknologier og ikke gennem afvikling eller neddrosling af landbrugets samlede produktion. Folketinget har med Landbrugsaftalen besluttet, at pyrolyse og produktion af biokul skal være et centralt virkemiddel til reduktion af landbrugets udledninger af klimagasser med et potentiale på op til 2 mio. ton CO2-lagring årligt.

Pyrolysen er en fleksibel teknologisk platform, som kan tilpasses ændringer i landbruget og skabe merværdi for en lang række afgrøde og landbrugsrester. Knytter man en betaling for CO2-lagringen har teknologien potentiale til at blive udrullet på markedsvilkår og frigøre ressourcer, der kan investeres i yderligere grøn omstilling. Biokul kan med klare rammevilkår spille en afgørende rolle og har potentialet til at blive for landbruget, hvad vind har været for energisektoren.

Biokul er et klimavirkemiddel og et stabilt kulstoflager ligesom DACCS og BECCS. Der er ikke tale om konkurrerende virkemidler, men om virkemidler der supplerer hinanden. Landbruget har fordel af et virkemiddel, der langtidslagrer den CO2, planterne optager.
Industrien og energisektoren har brug for virkemidler, der kan indfange CO2 fra produktionen og lagre den.


CO2-lagring møder nogle gange den kritik, at det var bedre, hvis der blev investeret i reelle CO2-reduktioner fremfor i lagringsteknologier. Der skal ske massive reduktioner de kommende år, men det ene udelukker ikke det andet. Hvis vi skal leve op til Parisaftalens målsætning, er vi ifølge FN´s klimapanel, IPCC, nødt til at anvende negative emissionsteknologier.

Vi skal ikke alene reducere udledningen af CO2e, vi skal også trække eksisterende drivhusgasser ud af luften.‟

CIP Fonden

Link til den fulde rapport: 

https://cipfonden.dk/wp-content/uploads/2024/01/Vejen-til-effektiv-CO2-lagring-med-biokul-CIP-Fonden-januar-2024.pdf

 

1. november 2023

Selskabet Energipark Vestsjælland ApS etableres af lokale initiativtagere, der alle bosat i Kalundborg Kommune.  

Formålet med energiparken er deltage i løsningerne af klimaudfordringerne ved skabelsen af en grøn energisymbiose på Vestsjælland.

Løsninger der bygger på en cirkulær økonomi, hvor der i højt grad anvendes restprodukter fra øvrige produktioner (landbrug/industri) og øvrige biomasser (fx. opskyllet tang/fedtemøj fra strandene, afklip fra grødeskæring i vandløbene).

Den grønne energisymbiose skaber synergi mellem forskellige teknologier indenfor Biogas, Pyrolyse, Elektrolyse, Sol og eventuelt Vind med udgangspunkt i anvendelsen af restprodukter. 

Energiparken vil 

  • understøtte den grønne omstilling og medvirke til opnåelse af klimaneutraliteten
  • bevare og skabe lokale arbejdspladser i kommunen.

Energiparken ønsker at ønsker en involvering af lokalbefolkningen ved at

  • indbyde til dialog om skabelse af natur og biodiversitet, naturstier o.l. til afskæring og rekreative formål
  • tilbyde gratis overskudsvarme fra biogasproduktionen til et eventuelt lokalt fjernvarmeanlæg i Gørlev-Kirke Helsinge 
  • tilbyde billig overskudsvarme fra pyrolyseproduktion og billig strøm til et eventuelt lokalt fjernevarmeanlæg i Gørlev-Kirke Helsinge
  • indbyde til dialog med potentielle leverandører af restprodukter (biomasse) fra landbrug, industri, strande/vandløb. 

Energiparken kan indfri Kalundborg Kommunes Klimahandlingsplan for biogas og derudover medvirke til en særdeles positiv reduktion af CO2 udledning generelt. 

Energipark Vestsjælland har indgået aftale om et større areal ved Gørlev, hvor energiparken kan etableres. Placeringen følger anbefalingerne for biogasanlæg i Kommuneplanen vedtaget i 2012 (gentaget i Kommuneplan 2021) – i øvrigt som det eneste sted i kommunen udenfor Kalundborg by.